Har du arvet gamle album?

Det å bla gjennom gamle album som er arvet fra nær familie byr på ettertanke og vemod. Det å se foto av mormor eller farfar på reise i fremmede land, eller det kan være turer til familiehytta hvor hele familien var samlet. Bilder av tanter og onkler til farfar som du selv ikke hadde noe forhold til, men som farfar følte seg nært knyttet til.

LES OGSÅ: Obligatorisk i et album

Man sitter igjen med minner etter mennesker som ikke lenger er iblant oss, fra en tid som en gang var. Slike fotoalbum byr på mange følelser, samtidig som man innser at flere av bildene ikke betyr noe. Det i seg selv byr på ettertanke, det å erkjenne at etter hvert som nye generasjoner kommer til, så hviskes båndene ut. En dag blir vi selv en del av historien.

Så hva gjør vi med alle de gamle bildene i et album? Vi må gå ut ifra at bildene bli mer periferere for dine barn og barnebarn. Det er bare å erkjenne at album fra mormor med sine venninner og tanter trolig ikke vil engasjere den yngre generasjonen. Det tar også for mye tid å gå gjennom alle de gamle albumene.

Vårt tips er derfor å samle de mest aktuelle fotografiene i et revidert album som du kan gi videre til dine etterkommere. På den måten kan man gjøre gamle bilder aktuelle i et album med strengere regi. I et revidert album får mormor og farfar plass, deg selv og dine barn og eventuelt barnebarn. Den gamle familiehytta som kanskje ikke lenger er i familiens eie, kan også få plass. I det «nye» albumet kan man sette inn tekst og små historier som du synes fortjener en plass i historien.

Ønsker du å få hjelp til å samle bildene i et revidert album hjelper vi deg gjerne. Haslien Fotografene har gjennom mange år spesialisert seg på utforming av album. Vi har den kompetansen som skal til for å skanne, justere og retusjere fotografier før de så settes inn i et delikat album.

Samtidig vil vi gjøre det helt klart; kast aldri gamle bilder eller album. De har historisk verdi i seg selv som spesielt interesserte etterkommere vil sette pris på. Bilder kan ha mye informasjon som kan være av helt avgjørende betydning for de som skriver historie. Også måten et album er laget på kan ha historisk verdi, derfor er autentiske album verdifulle. Ta derfor godt vare på de gamle albumene!